Emese szilvalekváros kockája

 
Emese
Leányfalu
Kommunikációs menedzser

Hozzávalók

  • 24 dkg liszt
  • 16 dkg hideg vaj
  • 8 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás sárgáját
  • 2 evőkanál tejföl
  • fahéj ízlés szerint
  • 30 dkg szilvalekvár
  • 10 dkg dió
  • 12,5 dkg vaj
  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg kristálycukor

Elkészítés

  1. Egy nagyobb keverőtálba szitáljuk a lisztet, majd hozzáadjuk a vajat és összedolgozzuk vele. A masszát elkeverjük a kristály- és vaníliás cukorral, a tojássárgájával, a fahéjjal és a tejföllel.
  2. Lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát és egy kb. 10x15 cm-es lapot formálunk belőle, majd folpackba csomagoljuk és 2 órára hűtőben tesszük.
  3. Felolvasztjuk a vajat és hozzákeverjük a lisztet és a cukrot, majd robotgéppel apró morzsává keverjük. Folpackkal letakarjuk és hűtőben tesszük.
  4. Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 25x30 cm-es tepsit és előmelegítjük a sütőt 180 Celsius fokra.
  5. A tésztalapot a tepsibe fektetjük, a tetejét meghintjük liszttel és a tepsi méretére nyújtjuk, majd ráhalmozzuk a lekvárt és sűrűn megszórjuk dióval és a tésztamorzsával.
  6. Körülbelül 30 percig sütjük enyhe pirulásig.
  7. A sütőből kivéve még forrón kockákra vágjuk. Fontos, hogy a süteményt csak melegen lehet szépen szeletelni, mert a morzsa törik.
  8. A szeleteket hagyjuk a tepsiben kihűlni. Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral.

Történet

A nagymamám minden hétvégén sütött és elengedhetetlen része volt a vasárnap ebéd utáni a közös családi beszélgetés és sütizés. Sok kedvencem, amit a mai napig a nagyi receptje alapján és a tőle örökölt tepsiben sütök a mai napig.
 
Foltos muffinHázi kenyér