Házi kenyér

 
Zsófi
25
Budapest
PR gyakornok

Hozzávalók

  • egy bögre langyos víz
  • másfél bögre liszt
  • egy zacskó porélesztő
  • só ízlés szerint
  • liszt

Elkészítés

  1. Egy nagy keverőtálban összekeverjük a lisztet, az élesztőt és a langyos vizet. Ne ijedjünk meg, eléggé lágy lesz még a tiszta. Ha már teljesen sima a tészta, letakarva hagyjuk kelni fél órát.
  2. Ha letelt, még liszt hozzáadásával kezdjük gyúrni, ha már jobban kezd hasonlítani a kenyértésztára és újra sima a tészta, megint hagyjuk kelni, 30-45 percet.
  3. Ha letelt a második kelesztés, én be szoktam kapcsolni a legalacsonyabb hőfokra a légkeverős sütőt. Megint gyúrjuk át egy kis plusz liszttel. Már lassan olyannak kell lennie, ahogy a kenyértésztát mindig is elképzeltük :) Szórjuk meg a tepsinket liszttel és tegyük rá a tésztát, cipó vagy kenyérformában, ahogy nekünk jobban tetszik. Tegyük be a sütőbe alacsony hőfokra 30 percre. (ha régebbi a sütő, akkor egy sima kelesztés legyen a harmadik is)
  4. Ha letelt a 30 perc, vegyük fel a hőfokot 200 Celsiusra. 30-45 perc alatt sül aranybarnára.
  5. Kivesszük, hűlni hagyjuk, és kész is. Eleinte nagyon keménynek tűnhet a héja, de ahogy hűl, megpuhul pont annyira, hogy jó legyen.

Történet

Nemrég nem volt kedvem kizarándokolni a boltba, azért elhatároztam, hogy sütök magam kenyeret. Elsőre persze borzasztó lett, de aztán elkezdtem ráérezni. Egy véletlen folytán jöttem rá, hogy akkor lesz igazán finom, ha többször kelesztem.
 
Emese szilvalekváros kockájaAlma–zellerkrém leves