Gyömbéres kacsamell

 
Kata
Siófok

Hozzávalók

  • Kacsához 4 személyre: 2 egész kacsamell (egyenként kb 400-500g)
  • kakukkfű, rozmaring – őrölt gyömbér, só, bors
  • 2 db birsalma meghámozva
  • 10 dkg dióbél
  • 10 dkg birsalmasajt
  • 3 ek méz
  • 1 ek citromlé
  • Gránátalmás kuszkusz 4 főre: 400 g kuszkusz
  • 2 közepes gránátalma magjai
  • 1 marék tisztított pisztácia
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor metélőhagyma
  • 1 lilahagyma – opcionális
  • 1 citrom facsart leve
  • 1 ek méz
  • Olíva olaj − víz − só, bors

Elkészítés

  1. Kacsamell: A kacsamelleket hagyományos módon bőrös oldalán bevagdossuk, sózzuk, borsozzuk.
  2. Serpenyőben bőrös oldalával lepirítjuk, majd a másik oldalán is – oldalanként 3-3 percig sütjük egészben. Kellő mennyiségű zsiradék fog belőle kisülni, ezért nem kell alá plusz zsíradék.
  3. A kacsamelleket egészben kivesszük egy deszkára és hagyjuk pihenni.
  4. A kisült zsiradékba őrölt gyömbért keverünk és tálalás előtt ezzel meglocsolgatjuk a kacsát.
  5. Diós – birsalmaragu: Meghámozzuk a birsalmákat, apró kockára vágjuk.
  6. Száraz felmelegített serpenyőbe megpirítjuk a durvára vágott diót.
  7. Egy serpenyőben összeolvasztjuk a mézet és a birsalmasajtot. Ha már forr beletesszük az apró kockára vágott birsalmát, és 2-3 percig pároljuk a végén nagyon kevés citromlevet öntünk bele. Több időre nincs szükség, akkor jó, ha még kicsit ropogós marad az alma.
  8. Gránátalmás kuszkusz saláta: Forraljunk vizet (másfélszer annyit, mint a kuszkuszunk).
  9. Amíg a víz felforr, egy kis lábasban 2 ek olívaolajon pirítsuk le kuszkuszt, így szép pergős lesz a végeredmény.
  10. Mikor a vizünk felforrt szórjuk bele a kuszkuszt, keverjük jól össze és fedjük le az edényt 10 percre. Ezidő alatt a kuszkusz magába szívja a vizet.
  11. Nagyon apróra vágjuk fel a petrezselymet, metélőhagymát, és lilahagymát.
  12. Ezeket egy tálba keverjük össze, adjuk hozzá a citrom kifacsart levét, sózzuk, borsozzuk és öntözzük meg olívaolajjal.
  13. A gránátalmát tisztítsuk meg és szedjük ki a magvait.
  14. A már kihűlt kuszkuszhoz keverjük a gránátalma magjait, a durvára vágott pisztáciát illetve a friss fűszernövényekből készült keveréket. Ízlés szerint egy kis mézzel és fahéjjal ízesíthetjük.

Történet

Kíváncsi vagyok az új ízekre és az új hozzávalókra, szívesen próbálok ki újdonságokat. A főzősuliban tanultam a gyömbéres kacsamell diós birsalma raguval és gránátalmás kuszkusszal receptjét. Imádom és nagy sikerrel készítem, mert imádok főzni!
 
Alma–zellerkrém levesLime-os túrótorta